Kitesurfing som nybörjare! 

Det kanske mest fascinerande med sporten är den enorma kraften! Det är en stark upplevelse att ”dras med” av vinden. Av samma anledning är det viktigt att ta sig an kitesurfing med säkerhet som allra högsta prioritet. Dessvärre har en del olyckor inträffat trots att sporten är ung, men 99% av dessa hade kunnat undvikas med rätt utbildning, utrustning och kunskap.

Det är viktigt för sportens fortlevnad att utövare uppträder hänsynsfullt. Runtom i världen har kitesurfing faktiskt förbjudits inom avgränsade områden nästan alltid beroende på att någon uppträtt vårdslöst.

tumblr_ly13s6T9nQ1qc7bhvo1_500

Kitesurfare

Kitesurfing Övningar

Kitesurfing kan naturligtvis läras på egen hand men vi rekommenderar alla att genomgå en kitesurfingkurs innan man ger sig i kast med stora kraftfulla kiter. Innehållet på denna sida bör ses som ett komplement till en kurs.

Att lära sig kitesurfing består till stor del att flyga kiten på rätt sätt. Därför är det väl investerad tid att på land grundligt lära sig kontrollera kiten som första moment. För att lära sig utföra de föreslagna övningarna rekommenderas en ”trainer-kite”. Förutom att den är mycket mindre och inte genererar farligt mycket dragkraft är den också mer hållbar. Innan man utvecklad rätt känsla ”kraschar” man oftare sin kite! Trainerkiten är även betydligt billigare… Lär mer om övningar nedanför!

Den första övningen går ut på att hålla kiten i rörelse:

  • Flyg ”liggande åttor” genom vind-fönstret. Lägg märke till hur dragkraften ändras markant när kitens fart varierar. Det beror på att den ’skenbara vinden’över kiten ändras. Genom att hålla fart på kiten kan den praktiskt taget flygas utan vind! Försök att undvika att titta på kiten hela tiden utan fokusera istället på att utveckla din känsla för kitens läge i luften. Det gäller all kite-flygning från och med nu!

Inför nästa övning ökar svårighetsgraden:

  • vrid ”åttan” till stående mitt i vind-fönstret—power zonen. Försök att flyga kiten mjukt och få den att generera en konstant dragkraft (Jämför att åka wakeboard efter en båt som hela tiden ändrar gasen. Det är onödigt mycket svårare!). Pröva sen att springa lätt i sidledd samtidigt som du flyger stående åttor. Resultatet bör likna en sinuskurva. Tänk på konstant dragkraft och vänd håll emellanåt!

När du känner att du behärskar dessa moment ordentligt är du nu redo att flyga din stora kite:

Var försiktig! Lämplig vind beror förstås på kitens storlek men generellt är det direkt olämpligt att flyga den på land om det blåser mer än 4-5 m/s. Kom ihåg att de flesta olyckor inträffar på land så känn din begränsning och var vaksam på ändrade förutsättningar. Läs gärna under fliken ’säkerhet’ och ’rutiner’ (om du inte redan gjort det) inför detta moment.

  • Sitt eller ligg på rygg på marken. Flyg din kite försiktigt in i power zonen så att dess dragkraft lyfter upp dig på fötterna. Vänj dig redan nu vid att inte följa med framåt med kitens dragkraft utan luta dig bakåt, spjärna emot med hälarna i marken och glid med om det behövs. Det är alltid bättre att luta sig bakåt och sätta sig på rumpan än att dras med och ramla framåt! Känns detta komfortabelt och du har tillräckligt med dragkraft kan du öva i att dras framåt på hälarna (går bäst i sand).
  • Öva att inte titta på kiten och håll den i Zenith. Flyg den även med en hand när du är fastkopplad i selen. Som avslutande test kan du pröva att blunda och hålla kiten fixerad någonstans längs vind-fönstrets kant. Återigen, var försiktig!

 Kitesurfing Teori

Vindfönstret (’flyable window’) förklarar den relativa positionen av kiten gentemot kitepiloten och vinden. Genom att studera och förstå detta underlättas inlärningen mycket och du lär dig fortare att flyga din kite på rätt sätt.

Att förstå vindfönstret:

Om du står med ryggen mot vinden, kan kiten endast flyga i det området som är framför dig. Denna fjärdedels klotsfär åskådliggör det ”flygbara” området.
Om du sträcker armarna uppåt och pekar rakt upp har du identifierat ”zenit” längs vindfönstrets kant (’edge of the wind window’). För ner händerna längs sidorna och följ vindfönstrets kant ända ned mot marken. Kanten (svart i figuren) är det området där kiten utvecklar minst dragkraft. När man startar & landar sin kite är det alltid säkrast att göra det i kant-området.

Sfärens övriga området är vind-fönstrets ’power zone’. I power zonen utvecklar kiten mycket mer dragkraft eftersom den exponerar en större yta mot vinden (jämför med kanten då vinden bara ”ser” kitens profil rakt framifrån). En stor kite kan här lätt lyfta en person från marken, och det är bl.a. därför som det är viktigt att man genomgår en kitesurfing-kurs där man först lär sig flyga med en mindre ’trainer kite’ (liten Offroad eller Semi Freddo).
Även kitens relativa fart genom luften påverkar dess dragkraft—ju fortare kiten flyger desto högre blir luftflödet över kiten. Seglare känner igen begreppet, skenbara vinden (’apparent wind’). Mer skenbar vind ökar dragkraften exponentiellt. I praktiken betyder det en dramatiskt kraftökning när man ”dyker” sin kite med hög fart i power zonen eller när man har bra fart framåt på sin bräda.

Avslutningsvis………

Du står på stranden och ser någon komma åkandes efter en gigantisk drake…

Kitesurfing är ett helt nytt sätt att flyga drake! Man skulle kunna säga att det är en korsning mellandrakflygning, windsurfing, wakeboarding, snowboarding och skärmflygning.

Kite med skidor

Kitesurfing med skidor

 

Vi har valt att använda ordet ’kitesurfing’ som samlingsbegrepp även om de flesta kanske förknippar det med åkning på vattnet. Men, det går alltså utmärkt att kitesurfa på is och snö med skridskor, bräda eller skidor och på fast mark med en buggy eller mountainbord (en slags skateboard med stora hjul). Det betyder att kite-säsongen egentligen aldrig tar slut utan är en sann året-runt sport!

 

 

Copyright 2021 | kitesurfing.se